Levering indenfor 2-3 dage. Bare 99 kr. i fragt.

Lav din egen fond – så nemt er det

Lav din egen fond

KOG DIN EGEN FOND – VI GIVER DIG TIPS OG TRICKS

Findes der en nem og enkelt måde at få sin sauce til at smage helt rigtigt? Ja, det er der bestemt! Svaret er en hjemmelavet fond. En fond er en slags hjemmelavet bouillon kogt på grøntsager og ben med marv, som efterfølgende koges ind for at få den helt rigtige smag og konsistens frem.

Mange kokke mener at den bedst sauce laves ved at bruge en fond fra start af. En fond giver nemlig en dyb og intens smag, samtidig vil konsistensen på saucen også blive bedre pga. den gelatine der frigives når ben/skrog koges med. Man slipper altså for at jævne saucen, det eneste der måske er behov for, er at ”montere” saucen med lidt smør. Det giver en dejlig, rund smag og en fin glans til saucen.

En hjemmekogt fond sørger for at smagen er i top og efterfølgende kan man selv gøre saucen sødere, give den lidt ekstra salt eller hvad man synes der passer bedst.

Hvordan laver man den bedste fond?

En hjemmelavet fond smager bare bedst og de mest almindelige former for fond er kalve, kylling og grønsagsfond.

Uanset hvilke slags fond, der skal laves er grøntsager som selleri, løg, laurbærblade, timian, peberkorn (sorte eller hvide), samt rød eller hvidvin.

I en fiskefond kan det være en god idé at bruge dild fremfor timian og holde sig til hvidvin. Samtidig fungerer persille særlig godt til en oksekød- eller kyllingefond.

Når fonden skal koges er det bedst at anvende en stor gryde – kom alle ingredienserne og fuld gryden med koldt vand og lad det hele koge op. Når det har kogt et par minutter, skrues der ned for varmen, så det i stedet småsimre.

Efter to timer fjernes alle grøntsager samt det skrog/ben, der er blevet brugt. Efterfølgende skrues der op for varmen, så fonden kan koge inde. Når det er gjort kan fonden med fordel deles op i mindre portioner og sættes i fryseren, så fonden kan bruges løbende.

Tips til den perfekte fond 

Sørg for at de ben/skrog samt grøntsager, der bruges bliver skyllet godt med vand inden brug. Når fonden koger vil der komme lidt gråt skum på overfladen – det er skum bestående af protein, som bare skal fjernes. På den måde får man en klar fond.

En kalvefond skal gerne koge i 6-8 timer, mens en kyllingefond er færdig er 2-3 timer. Det er vigtigt at koge en fiskefond i max. 30 min., ofte vil den være klar efter 15-20. Koger den længere får den en grå og trist farve, samt smag. En grøntsagsfond er klar efter 40-45 min.

Opskrifter på fond

Vi har samlet et par opskrifter på forskellige former for fond, som vi selv synes rigtig godt om!

INGREDIENSER

2 kg marvben fra okse
1 dl tomatpuré
2 gulerødder
2 løg
1 pastinakker
2 stængler bladselleri
½ knoldselleri
Lidt timian, gerne frisk
4 lauerbærblade
Lidt rosmarin, gerne frisk
10 peberkorn  
Lidt salt

Gør følgende

Sæt ovnen på 225 grader.

Smør benene med tomatpuré, læg dem i en bradepande og sæt dem i ovnen.  

Skær alle grøntsagerne ud og læg dem samme bradepande som benene ligger i.

Lad det stå i ovnen i ca. 30 min. og når ben og grøntsager har fået en fin farve kommes det hele op i en stor gryde med vand.

Lad det koge op og fjern skummet undervejs. Efter 6-8 timer fjernes ben og grøntsager. Ønsker du at fonden skal have en mere intens smag kan du lade den koge ind og efterfølgende sætte den i fryseren.

Grøntsagsfond

2 gulerødder
4 kartofler
1 knoldselleri
1 pastinak
1 l vand
3 laurbærblade
10 sorte peberkorn
Lidt salt

Gør følgende

Vask og hak alle grøntsagerne fint. Læg dem alle sammen i en stor gryde og hæld vandet over. Kog det hele op og skru efterfølgende ned for varmen. Lad det simre i ca. 2 timer.

Brug gerne en ske eller andet til at mose grøntsagerne, når de er blevet møre. Det giver en masse smag til fonden.

Si blandingen og sæt den i køleskabet eller fryseren.

En enkel og supergod rødvinssauce til rødt kød – lavet på din hjemmekogte fond.  

Klicka här för att komma till våra erbjudande på kött - för det behövs ju till den gudomliga såsen

3 skalotteløg
50g hakket knoldselleri
2 spsk smør
1 spsk. sukker 
2 tsk tomatpuré
6 dl rødvin
Lidt tørret timian
1 dl oksefond (gerne din egen hjemmelavede)
Salt og peber

Gør følgende:

Hak skalotteløgene og steg dem sammen med knoldselleri i en kasserolle indtil løgene er gyldne. Tilsæt sukkeret og tomatpuréen og lad det stege med.

Efterfølgende tilsættes vin, timian, salt og peber samt kalvefonden. Lad det hele koge sammen ved svag varme i ca. 30 min.

Der skal gerne være omkring 3 dl væske tilbage efter grøntsagerne er taget fra. Smag til med salt og peber. Saucen kan godt holde i køleskabet et par dage og kan også godt fryses.

translation missing: da.blogs.article.older_post
translation missing: da.blogs.article.newer_post
Lukket

The Fat Cow - Nyhedsbrev

Til dig som ønsker de særlige kødfulde tilbud... før alle de andre

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Søg

Indkøbskurv

Din varekurv er tom
Køb nu