Sous Vide - en gammel madlavningsteknik fra Frankrig
Metoden indebærer at man tilbereder maden i en lufttæt pose, som lukkes tæt sammen efter al luften er suget ud og efterfølgende placeres posen i et vandbad. Man kan anvende flere forskellige maskiner, som kontrollerer temperaturen, som er altafgørende for et vellykket resultat.
Maskinen der regulerer temperaturen kaldes en ”cirkulater” og ikke en ”sous vide-maskine”, som faktisk er en vakuumeringsmaskine.
Fordelen ved Sous Vide er mange. Når man bruger metoden, er man sikret at maden har samme temperatur hele vejen igennem og samtidig forbliver maden saftig og fuld af smag. Særligt kød er populært at tilberede Sous Vide, da kødet bliver tilberedt nænsomt. Udskæringer der ofte er seje og kræver lang tilberedning, vil kunne blive utrolig møre ved brug af Sous Vide.
Metoden blev opfundet af franskmanden George Pralus tilbage i 1970’erne, da han opdagede at Fois Gras kunne holde sin oprindelige form og tekstur, når det blev tilberedt Sous Vide.
En annan pionjär inom området är Bruno Gaussaltsom forskade kring effekterna av olika temperaturer på olika råvaror och blev känd för att utbilda mästerkockar i tekniken. Även Thomas Keller samt Nathan Myrvold anses ha fört tekniken framåt genom att ha gett ut varsitt standardverk på området, Modernist Cuisine och Under Pressure.
Hvad er fordele med Sous Vide?
Kort sagt kan man have fuld kontrol over temperaturen og på den måde tilberede maden til perfektion. Maden passer også sig selv efter man først har indstillet temperatur, så selvom tilberedningstiden vil være længere, behøver man ikke være omkring maden på samme måde, som hvis det blev tilberedt på andre måder.
Hvordan opnår man det perfekte resultat?
Men hvem vil spise ”kogt” kød sidder du sikkert og tænker nu? Kødet er færdigtilberedt, men der mangler jo en stegeskorpe, hvor rigtig meget af smagen sidder. Men det kan hurtigt løse ved at stege kødet kort på en pande ved meget høj varme.
Du kan også bruge en grill til formålet, hvis du foretrækker det. Uanset fremgangsmåden får du et mørt og saftigt stykke kød med en lækker stegeoverflade.
Sous Vide – trin for trin
Oksekød, kylling eller hvad du har lyst til at lave kan tilberedes Sous Vide. Du kan bruge de krydderier og smagsgivere du synes bedst om. Når du har fundet det kød og de krydderier du synes bedst om, vakuumeres posen.
Sous Vide-cirkulatoren sættes fast på grydens kant og vandet varmes op til den ønskede temperatur, læg efterfølgende posen i vandet. Cirkulatoren sørger nu for resten, ofte vil der sidde en timer, som holder styr på tiden og temperaturen for dig.
Når tiden er gået, kan kødet tages ud og steges eller grilles, for at få en lækker stegeskorpe på kødet. Lad gerne kødet hvile 10 min. inden det skæres/serveres. På den måde kan kødet nå samle sig. Velbekomme!