Levering indenfor 2-3 dage. Bare 99 kr. i fragt.

Iberico, Bellota (Grisens Wagyu)

Iberico, Bellota (Grisens Wagyu)

Iberico kød er ikke nemt at beskrive, det er klart noget der skal opleves. Men her kommer en forklaring på, hvad det er der kødet til noget helt særligt. 

Iberico grisen bor primært i de sydvestlige dele af Spanien, specielt i provinserne Salamanca, Ciudad Real, Cáceres, Badajoz, Sevilla, Córdoba (oprindelsesbetegnelse Los Pedroches) og Huelva.

Iberico grisene findes også i de sydøstlige dele af Portugal (Barrancos), hvor det kaldes Porco de Raça Alentejana (grisras fra Alentejo). Grisene strejfer rundt på græsgange og finder naturlig føde i form af græs, urter, agern og rødder.

I tiden op til slagtningen består kosten udelukkende af agern for den højeste klasse, som er bedre kendt som Bellota. Er der tale om Cebo, vil føden være en blanding af agern og foder.

For at kunne betegne noget som "Iberico", skal minumum 50% af dyret komme af den iberiske, mørke svinerace (som er nært beslægtet med vildsvin). Racen er kendt som Pata Negra eller Sortfodsgrisen.

Forskellige niveauer af Iberico

Iberico svinekød er fint marmoreret og velsmagende. Der findes dog forskellige niveauer/trin af Iberico kød. Da Iberico grisen spiser en masse agern og anden naturlig vegetation får kødet en velafbalanceret smag og fedtet en nøddeagtig karakter. 

Slagtningen finder normalt sted i slutningen af oktober til slutningen af marts.  Omkring 10% af den samlede Iberico produktion er af Bellota kvalitet.

Cebo Kvalitet består af min. 75% Iberico gris krydset med 25% Duroc. Grisen opdrættes mest på korn, men også naturlig vegetation. Fritgående svin af Cebo kvalitet er normalt benævnt Cebo Campo Bh at vide.

Hvis det ikke siger Bellota, det er bare Iberico eller Pata Negra, er det ofte cebo-kvalitet kød. Det kan endda sige "af svin fra Den Iberiske Halvø", og så kan det være alt andet end normalt kød fra kun Duroc race.

Iberico Cebo

Svinene er fritgående og fodres med foderblandinger og byg.

Iberico Cebo de Campo

Disse svin er fritgående og fodres med græs, byg og foderblandinger. Kødet fra disse svin bliver mere mørt, da de er fritgående i et kuperet terræn.

Iberico de Recebo

Svinene fodres med græs, byg og foderblandinger. Samtidig spiser de også skud og grene fra træet. Kødet fra disse svin bliver utrolig mørt, da de er fritgående i kuperet terræn. 

Iberico de Bellota

Den allerhøjeste kvalitet indenfor Iberico. Dyrene er fritgående, men bliver ikke fodret - de spiser græs, urter samt agern.

Dette giver også Bellotagrisens kød sin karakteristiske nøddeagtig smag og dens skæl og ømhed. Racen er beskyttet af EU's lovgivningsmæssige rammer for Denominicasion de Origen, DO.

 

The Fat Cow Iberico Bellota sortiment

Pluma

 

Pluma er den af de spanske sortfodsgris udskæringer, som vi anbefaler man tilbereder og nyder som man ville gøre med en bøf. Pluma er en udskæringen fra det øverste af forbenet (boven) op mod skulderen på grisen. En udskæring som ikke skæres på danske grise.   

Kombinationen af kødudskæringen og Iberico Bellota grisen, gør at denne udskæring er meget fedtmarmoreret, mør og mørk i kødets farve.

Secreto

Udskæringen "Secreto" betyder "Grisens hemmelighed". Secreto er en mindre udskæringen fra grisens halsdel mod skulderen bag nakkestykket. En utraditionel udskæring i det nordiske køkken, men meget velanset og elsket i det spanske køkken.

Af de spanske udskæringer af Iberico grisen er Secreto vel den mest eksklusive udskæring. Udskæringen er ikke ret stor (mellem 300 til 500g) og er af mange anset som den mest møre og saftigste af alle udskæringerne på Iberico grisen. 

Kødet er grundet udskæringen meget fedtmarmoreret med en mørk farve og er samtidig utrolig mør og saftig. 

Stativer

Stativer er grisens svar på lammeriste. En stilfuld skæredetalje, som kan være at foretrække ekas eller grillet med gode resultater. Stativer kaldes også krone koteletter og fås i butikker med manuel kød tæller.

Presa

Presa er den af de spanske sortfodsgris udskæringer, som vi anbefaler man tilbereder og nyder som man ville gøre med en steg. Presa er en udskæringen fra grisens nakke. En udskæring som ikke rigtig findes / gøres på danske grise.  

Kombinationen af kødudskæringen og Iberico, Bellota grisen gør at denne udskæring er meget fedtmarmoreret, mør og mørk i kødets farve.

Griskind/Carillera

Svinekæber kommer, som navnet antyder, fra grisens kæber. Iberico Bellota svinekæber er mørkere i farven og med dybere smag end kæber fra "almindelige" grise.

Udskæringen bruges mest til simreretter, som gør Iberico Bellota svinekæberne så møre at kødet smelter på tungen.

Ligesom alle andre udskæringer fra Iberico Bellota, så har kødet en mørkere rød farve end "almindeligt" grisekød. Ligesom at fedtmarmoreringen er utrolig høj. 

Bovblad/Aguja

Bovblad, Skulderblad (dansk), Aguja (spansk) udskæringen på grisen er placeret under nakkefilet ved skulderen. Bovbladet er en utraditionel udskæring indenfor det nordiske køkken med meget anerkendt i det f.eks. spanske køkken. 

Bovblad/Aguja er efter vores anbefaling en udskæring som passer sig bedst til simreretter. 

Ligesom alle andre Iberico Bellota udskæringer, så har kødet en mørkere rød farve end "almindeligt" grisekød, samtidig er fedtmarmoreringen er utrolig høj.

translation missing: da.blogs.article.older_post
translation missing: da.blogs.article.newer_post
Lukket

The Fat Cow - Nyhedsbrev

Til dig som ønsker de særlige kødfulde tilbud... før alle de andre

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Søg

Indkøbskurv

Din varekurv er tom
Køb nu